Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@18:09:14 GMT

چالش امروز نه در مساحت بلکه در تعیین مرزهاست

تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۶۷۱۲۹۴

چالش امروز نه در مساحت بلکه در تعیین مرزهاست

یحیی جمور روز سه‌شنبه در نشست تخصصی «مساحت ایران؛ از دیروز تا امروز» با اشاره به سه روش‌ اصلی تعیین مساحت پهنه‌های وسیع گفت: این روش‌ها اعم از محاسبه مساحت روی بیضوی‌های مرجع، محاسبه مساحت روی اجزای کوچک در سیستم تراز محلی (local level) و محاسبه مساحت در سیستم‌های تصویر هم زاویه و هم مساحت هستند.

وی خاطرنشان کرد: با استفاده از سیستم مختصات با روش‌هایی همچون چارچوب مختصات تراز محلی، موقعیت یک نقطه را بر روی سطح زمین یا نزدیک به آن نشان می‌دهد و روش دوم چارچوب به عنوان چارچوب ژئوتدیک محلی با ناوبری نیز شناخته می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

جمهور ادامه داد: در سطح بزرگ نمی‌توان زمین واقعی را مستوی (مسطح) در نظر گرفت و بهترین سطح هندسی که می تواند زمین را به خوبی نمایش دهد، بیضوی است، باید مشخص شود تعیین مساحت کشوری مثل ایران تا چه اندازه دقت نیاز دارد. 

وی تصریح کرد: مساحت روی سیستم‌های تصویری و توپوگرافی، اعداد و ارقام متفاوتی دارد و مساحت به عوامل و روش اندازه‌گیری وابسته است. 

معاون فنی سازمان نقشه‌برداری  

وی با اشاره به روش کار در سیستم مختصات local level تصریح کرد:  ابتدا تهیه DEM مربوط به کشور با فواصل مورد نظر (مثلا ۱۰۰ متری) سپس قرار دهی مرزهای کشور بر روی مدل رقومی ارتفاعی زمین و در نهایت محاسبه ریاضی مساحت کشور  با جمع جبری مساحت‌های تمام اجزای تولید شده روش کار در این سیستم است.

جمور در ادامه اظهار داشت: مساحت به عواملی همچون مبنای هندسی محاسبه، مرز مورد استناد، دقت روش و فن محاسبه، نوع بیضوی و نوع سیستم تصویر وابسته است.

وی بر لزوم تدوین و ابلاغ یک دستورالعمل واحد برای تعیین مساحت برای مقاصد مختلف در کشور تاکید کرد.

حاکمیت آب‌های ایران، حاکمیت مطلق است

استاد دانشگاه تهران نیز در این نشست گفت: با توجه به حقوق دریاها و کنوانسیون پهنه آبی، تعیین مساحت همواره مورد توجه جغرافی‌دانان و متخصصان این حوزه بوده است. 
 زهرا پیشگاهی فرد افزود: حاکمیت ایران در آب‌های سرزمینی‌اش، نقش مهمی در محاسبات مساحت ایران ایفا می‌کند و این موضوع بر حاکمیت مطلق ایران بر دریاهایش می‌افزاید.

وی ادامه داد: در اندازه‌گیری مساحت خشکی، با در نظر گرفتن‌ مطالعه انحصاری و اقتصادی پهنه خاکی کشور، حاکمیت قانونی دریاهای ایران مورد توجه قرار می‌گیرد.

مختصات کشور باید به صورت یک‌طرفه یا مشترک مشخص شود

در ادامه نشست، عضو هیات علمی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی عنوان کرد: روش محاسبه و اندازه‌گیری در نقشه‌برداری منطقه را به مکان‌های هندسی تبدیل می‌کنند و اگر نقشه‌ای داشته باشیم برای منطقه از مساحت‌یاب استفاده می کنیم که دقت کمی دارد. 

مجید همراه افزود: زمین کروی و نقشه مستطیل شکل است در نتیجه چاره‌اندیشی در طول زمان با استفاده از سیستم‌های تصویری شده است. 
 
وی تصریح کرد: در ایران برای تصویر کردن کره روی سطح صاف نقشه از شبکه یو تی ام (UTM) استفاده می‌کنند و از سیستم شماره‌گذاری قاچ‌های یو تی ام استفاده می‌شود.  

این استاد دانشگاه بیان داشت: باید به صورت یک‌طرفه یا مشترک، مرزها و مساحت و مختصات ایران مشخص شود و نقشه تنها یک سند گرافیکی است.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سازمان نقشه برداری کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۷۱۲۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چالش‌های معماری و شهرسازی ایران

دریافت 58 MB

به گزارش خبرنگار مهر، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی کشور در شاهرود به اعضای علمی دانشگاه، اساتید و کارشناسان حوزه‌های معماری، شهرسازی، عمرانی و گردشگری گفت: امروز با یک شلختگی و آشوبناکی در طراحی شهرهایمان مواجه هستیم و شاهدیم با آپارتمان سازی مفاهیمی مانند محله نابود شده و به جای محله‌هایی که مسجد محور و یک عنصر اجتماعی محسوب می‌شد و حتی قواعد خودش را داشت، برج‌هایی ساخته‌ایم که با قواعد هیأت مدیره ها اداره شده و انسان‌ها به ماشین بدل شده‌اند تا جایی که همسایه‌ها از هم خبر ندارند.

بخش‌هایی از این سخنرانی وی در اجلاسیه گروه کشوری معماری و شهرسازی توسط علی شهسوار خبرنگار خبرگزاری مهر تهیه شده که با هم می‌بینیم.

کد خبر 6098734

دیگر خبرها

  • کنفرانس اصفهان می‌تواند به همکاری هسته‌ای ایران و جهان کمک کند
  • گروسی: امیدوارم نشست اصفهان گام جدیدی برای همکاری‌ها باشد
  • چالش‌های معماری و شهرسازی ایران
  • تدوین نقشه راه تجارت ایران و عراق
  • دیوان محاسبات: محیط زیست تکلیف قانونی خود را انجام نداده
  • نقشه راه تجارت ایران و عراق تدوین می‌شود
  • آغاز نقشه برداری واحدهای آسیب دیده از حریق امامزاده ابراهیم
  • افت بیش از ۵ هزار واحدی شاخص بورس +نقشه
  • جزئیات طرح جدید برای انسداد مرز‌های شرقی/ فراجا مسئول تامین امنیت مرزهاست
  • مدیرکل نظارت، کنترل فنی و استاندارد سازمان نقشه‌برداری معرفی شد